طرح قالی شاه عباسی _ تاریخچه و انواع آن_قالی سرای مهرو
فرش ایرانی از نقوش منحصربهفرد و پررمزورازی از جمله طرح قالی شاه عباسی پدید آمده است.که قدمتی به بلندای تاریخ ایران دارد .که در هر منطقه جغرافیایی در ایران متناسب با نوع فرهنگ و زندگی مردم ، طرح فرش منحصر به خود را دارند .که معرف مردم آن ناحیه و فرهنگ آنهاست.
طرح قالی شاه عباسی نیز از طرحهای رایج بهویژه در شهر اصفهان است .که در دوره صفویه و سلطنت شاه عباسی در ایران وجود داشتهاند. و به شهرهایی نظیر مشهد و تبریز راه پیدا کردهاست .و امروزه از زیباترین نقوش فرش در خانه های ایرانی به شمار می آید.
تاریخچه
این طرح یکی از طرحهای اصلی فرش ایران میباشد. چون در دوره شاه عباس صفوی به اوج خود رسیدهاست. عباس اول که لقب شاه عباس بزرگ را گرفت،از پادشاهان قدرتمند و پر نفوذ صفوی بودهاست. شاهعباس با ازبکها و عثمانیها و پرتغالیها جنگید و پیروز شد. تنها به هدف حفظ سرزمین اجدادیش. در دورهٔ حکومت این پادشاه به دلیل آنکه ساختمانهای مجلل، مساجد شکوهمند، و گسترش عظیم بازرگانی بسیار متمایز از سایر پادشاهان حکومت صفوی بودهاست.
او برای بافت قالی و پارچه، کارگاههای بزرگ و زیادی تأسیس کرد. که بافت این دستبافتهها هم دارای تزیین بسیار دل پذیر بوده.این دستبافتههای ایرانی علاوه بر اینکه باعث زیبای کاخهای سلطنتی میشده، به بعضی از سرزمینهای دیگر اهدا میشدهاند. در این دوره حدود۳۰۰تخته قالی ابریشمی بافته شدهاست.که بیشتر در شهرهای اصفهان و کاشان بافته شدهاست.
انواع طرحهای قالی شاه عباسی
طرح های قالی شاه عباسی در انواع مختلف بافته می شوند که عبارتند از: لچک و ترنج شاه عباسی، افشان شاه عباسی و درختی آن، شیخ صفی و جانوری، طره دار سلسله ای، تصرف، ترنجی طره دار، بوتهدار و برخی دیگر که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند.
دیدن فرش های ابریشم گونه طرح شاه عباسی در قالی سرای مهرو
ویژگیهای نقش قالی شاه عباسی
۱-اولین ویژگی این نوع نقش و نگار وجود گل های چند پر ساده و مرکب است.
۲-خطوط کمانی پیچان دومین مشخصه و نماد برای شناسایی این نوع فرش است.
۳-اسلیمی هایی که به شکل ابرهای چینی بوده و برای تزئین و پر کردن متن مورد استفاده قرار می گیرند.
ویژگیهای لاله عباسی در طرح شاه عباسی
گل شاه عباسی که عنصر اصلی و بنیادین نقش های شاه عباسی است .از دوران قبل از صفوی بر روی ظروف باستانی ساسانیان وجود داشت .که آن را نیلوفر آبی ( لوتوس) میخواندند .همچنین به گل های شیخ صفی نیز مشهور هستند .
این طرحها گل و بوتههایی را با خطوط اسلیمی ، خطوط کمانی پیچان شامل میشدند. که در سراسر فرش نقش میبست .و جلوهای از باغ را به تصویر میکشید. این گلها دارای یک مرکز است .که گلبرگ ها در طرفین آن ترسیم میشوند .که امروزه اندازههای متفاوت دارند .
اما در گذشته همه به یک اندازه ترسیم میشدند .و همگی ساختار یکسان و تخم مرغیشکل داشتند. مرکز گلهای شاه عیاسی را آیینه گل می نامیم .که اندازه ی آن نسبت مستقیم با تعداد گلبرگ ها دارد.
گل لاله عباسی که در این طرح استفاده میشود، همان گل نرگسی است که دو دایره و دو برگ دارد. اصول طراحی این مدل گل به شکلی است که یک گل بزرگ در وسط و گل های دایره ای زیادی در اطراف آن بافته میشوند.گلی که در وسط قرار میگیرد، عموما هشت برگ دارد. طرح کلی این گل بیشتر شبیه لاله است .و به گل لاله عباسی هم مشهور می باشد.