طرح گلفرنگ در فرش ایرانی _تاریخچه و انواع آن_قالی سرای مهرو
طرح گلفرنگ تحت تأثیر فرنگی مآبی و فرنگی سازی از قرن یازدهم هجری به دلایلی به هنر ایران راه یافته است.گلفرنگها مجموعه ای از گلها هستند.که بطور طبیعی، از هنر غرب مایه گرفته اند. و از لحاظ شکل و فرم ظاهری با گل های ختایی و سنتی تفاوت دارند.
در طراحی گلفرنگ ها اصول طبیعت گرایی رعایت شده .و از سایه رنگ های متعدد استفاده میشود.به گل سرخی که به جای تهیه طرح «انتزاعی» از آن، هر چه نزدیکتر به طبیعت نقش شده باشد، نیز گلفرنگ میگویند.
تاریخچه
در بررسی طرح گلفرنگ در فرش ایرانی باید گفت:در دوره صفویه، فرش بیشتر از نقوش کلاسیک و سنتی. و همچنین تحت تأثیر بناهای تاریخی نقش زده میشد. و در کنار آن تلفیقی از تأثیرات هنر غرب هم را وجود داشت .که کم کم غلبه آن بر نقوش سنتی اتفاق افتاد.
ولی از زمان حکومت شاه عباس اول گرایش به سمت فرنگی مآبی در نقاشی و هنر های وابسته به معماری قوت گرفت .و در زمان حکومت شاه عباس دوم گلفرنگها وارد طرح فرش و قالی نیز شدند.
تاریخچه گلفرنگ در دوره قاجار
ولی در فرش دوره قاجار از نقوش فرنگی و طبیعت گرایانه بیشتر استفاده میشد. به طوری که در دوره قاجار بیشتر از نقش گلفرنگ در فرش ها استفاده کرده اند. در این دوره طرح های کلاسیک و سنتی ترکیب شده است.
تاریخچه گلفرنگ در دوره پهلوی
در دوران پهلوی، گلفرنگ ها بیشتر از طرح های دیگر کار میشدند .و از تنوع زیادی برخوردار بودند .و حالت طبیعت گرایی در این نقوش بیشتر رعایت میشد .و گلها با جزئیات بیشتری طراحی میشدند.
دیدن فرش های ابریشم گونه طرح گلفرنگ در قالی سرای مهرو
انواع طرحهای گلفرنک
کلیه طرحهای گلفرنگ بر مبنای گلهای رنگارنگ چند پر، گلدانهای فرنگی و گلهای طبیعی است. به ویژه گل رز با رنگهای بسیار روشن نظیر زرد، آبی و سرخ میباشد. انواع طرحهای گل فرنگ عبارتند از: گل فرنگ بیجار، گل فرنگ دسته گلی، گل فرنگ دسته گلی، گل فرنگ گل و بلبل، لچک و ترنج گل فرنگ، افشان گل فرنگ گلفرنگ مستوفی و… .